УНИКАД ЕООД
Up ПРОДУКТИ УСЛУГИ

 
 

Автономни фотоволтаични системи за големи еднофамилни къщи, малки хотели, ферми

 

Фотоволтаични системи за автономно или комбинирано захранване на обекти с/без достъп до електропреносната мрежа, като: къщи, хотели, стопански постройки, ферми, конни бази, медицински центрове и т.н -  Изградени от компоненти на утвърдени производители като Q.Cells, Winaico, други(модули); Victron Energy, Voltronic Power(хибридни инвертори); Sunlight, NBA, RitarPower, US Battery, Enersys(акумулаторни батерии); ETI Group - електрооборудване и PV защита.

Проектиране и изграждане на съоръженията и системна гаранция (24м). Дистанционен контрол и администриране от смартфон / компютър.
Търговска гаранция (24м) / ограничена продуктова гаранция(на производителя) за компоненти / устройства. Следгаранционна поддръжка / месечен абонамент.

При интерес за финансиране от банкова институция направете запитване
(за системи над 5000 лв.)

Необходимостта от изграждане на автономна фотоволтаична система се налага в случаите, когато:

 • обектът се намира на място, където няма наличие на електрозахранване от ЕРП-дружествата;

 • присъединяването към мрежата е свързано с такси/инвестиции, надвишаващи по себестойност цената на една PV система;

 • живеем в райони с често прекъсване на електрозахранването за неопределено/дълго време - в този случай се нуждаем от UPS (резервно захранване), подпомогнат от PV генератор;

 • имаме "зелено мислене" - желаем да произвеждаме всичко сами и електроенергията, която добиваме, е едно от тези неща;

 • търсим икономия на електроенергия, когато сме присъединени към мрежата - в този случай имаме:

  • автономни PV системи с акумулаторни батерии - ползите са спорни - обикновено към края на периода на изплащане на направената инвестиция(8-10 години), а често и преди това, се налага подмяна на акумулаторните батерии, които можем да наречем в случая "консуматив", а те не са малка част от тази инвестиция(1/3). Животът им обикновено е от 2-5г.(AGM) до 5-8(GEL) или 10-12г.(OPzV / OPzS), като тези с дълъг експлоатационен живот са по-скъпи и за съжаление клиентите често избират акумулаторни батерии с по-ниска себестойност, което налага по-честата им подмяна;

  • фотоволтаични системи с мрежови инвертори с вграден/външен ограничител - директно усвояване на добитата през деня електроенергия от консуматорите - удачен вариант за дневни консуматори(отоплителни уреди/охлаждащи климатици/производство/офисна дейност. Вграден/външен ограничител не позволява връщане на излишната енергия в мрежата. Възможност за работа в паралел с инвертори от същия тип. Опции за безжична връзка и отдалечен мониторинг. Недостатък - добиване на електроенергия само през светлата част от деня(при слънчево време, без възможност за работа като UPS.

Реалност и заблуждения при използването на автономни фотоволтаични (PV) системи

 • ако обектът не е присъединен към мрежата - използването на бензинов или дизелов генератор е задължително в случаите на липса на слънце, лоши метеорологични условия или кратък ден - през зимата акумулаторният пакет е необходимо да бъде системно дозареждан, като същевременно се подсигури захранване(байпас) на обекта при изтощени акумулатори; други опции са дозареждането на системата от ветро/хидрогенератори;

 • първоначалната инвестиция в автономна PV система с акумулатори не ни освобождава от допълнителни месечни разходи за бензиново/дизелово гориво при периодично използване на генератор(особено през зимата), като при необходимост използването му е 1-2 пъти дневно за час(примерен ориентировъчен разход на бензин  4 литра / час);

 • бюджет - добре е преди да поискаме оферта, да сме наясно каква сума бихме инвестирали и да изложим в запитването си максимално точно какви са потребностите и целите ни при изграждане на такава система. Това от своя страна ще ни доближи максимално до най-оптималната оферта.

 

Примерни / реализирани оферти

 
Фотоволтаична автономна система за стопански обект/ферма/хотел
3.18kWp ^ 4.2kW ^ 425Ah, 3 952.4kWh/yr
 
Използване - всекидневно, допълване с ел.енергия от мрежата или генератор
Оферта
2-1
Кратко описание:
Автономна PV система с допълване на енергия от мрежата. Цели:1.Подсигуряване на резервно захранване при отпадане на мрежата; 2. Реализиране на икономия на електроенергия през летните месеци/слънчевите дни. Консуматори:  нощно улично осветление, офис помещения, вътрешно осветление на жилищна/хотелска част, хладилници/фризери, видеонаблюдение, захранване на бойлер, доилен апарат, кафе машина, пералня, градинска косачка, прахосмукачка, алармена система, захранване на циркулационна и сондажна помпа, други.
Инсталирани са 15 броя поликристални PV панели 265Wp, разположени върху скатен ламаринен покрив.Инверторът от хибриден тип(4.2kW с вграден MPPT тракер), захранван от
акумулаторен блок 425Ah. Системата се допълва при недостиг с електроенергия от мрежата или генератор. Осигурен е отдалечен мониторинг. В цялостното изпълнение на обекта са заложени допълнително табла, защити, окабеляване и връзка със съществуващата електроинсталация.

ПОН ВТО СРЯ ЧЕТ ПЕТ СЪБ НЕД
Вид на постройката Едноетажна
ферма
Тип покрив / покритие Скатен - ламарина
Инсталирана фотоволтаична
мощност
3.18kWp
Работно напрежение 48V
Алумулатори 425 Ah
Инвертор (чиста синусоида) 4.2kW
Годишен добив на
електроенергия
3 952,4 kWh


Местоположение:
 
Заложените параметри са за района на гр. Разлог, област Благоевград.
(За конкретен район в страната с друго слънцегреене/различни консуматори  ще имаме други параметри/възможни са промени на системата по желание на клиента (преизчисляване със специализиран софтуер).


Анализ и проектиране

Енергийна ефективност
 
 

Консуматори:

Офис-компютри, осветление, итернет--> 2 912 kWh; Телевизори -> --> 128 kWh;
Хладилници/фризери --> 2 891 kWh; Нощно осветление -улични лампи --> 438 kWh;
Осветление --> 290 kWh; Кафе машина --> 512 kWh;
Микровълнова печка --> 18kwh Миялна машина 60о --> 365 kWh
Параметри

Район/Стойност

Location: гр. Разлог
PV Output: 3,12kWp
Gross/Active PV Surface Area: 19,96 / 19,95 m2
Energy Produced by PV Array: 3 952,4kWh
Consumption Requirement:

6 222,0kWh

Consumption Covered by Solar Energy: 3 022,5kWh
Consumption Not Covered by System:
3 199,5kWh

Спецификация

бр.

Соларен фотоволтаичен WINAICO/Q.Cells Poly 285Wp

12
Пети за битумен покрив, поцинковани ок
Алуминиев профил 6.3 м ок
Крепежни елементи за покривна конструкция, inox ок
Фотоволтаичен кабел Ф4 UV ок
MC4 накрайници - комплект ок
Табло(IP защита) с арестерна защита, DC държачи за предпазители, прекъсвачи ок
Междинно табло с DC предпазители ок
Соларен диспечер 3 в 1 – контролер MPPT 3000W, инвертор 4 200W (чиста синусоида) 1
Акумулаторни батерии Sunlight RES 3 SOPzV 425/2V (+ стелаж) 24
Кабели, консумативи, заземления, други ок
Система за мониторинг 1

Инсталация - монтаж на покривна конструкция, панели, свързване на отделните компоненти, монтаж на табло и връзка към локална електроинсталация, настройки, тестове.

1
19 260.00

(Цена в ЛВ
с вкл.ДДС)

Монтажът на PV системата с всички съпътстващи дейности се извършва обикновено за 4 последователни петък-съботи-недели в рамките на месец. Транспортните разходи за 4 посещения (разстояния до 120км от София) са включени в цената - всяко следващо посещение се заплаща допълнително (продължителност на всяко посещение - 2/3 дни, с осигурена от клиента нощувка. Транспорт до труднодостъпни райони.

Гаранцията на инсталирана от Уникад ЕООД система е 24 месеца - тя включва отдалечено следене за нормалното и функциониране, дистанционни промени на настройки или посещение на място при необходимост. В тази гаранция са включени до 2 безплатни посещения годишно.

Гаранция на компонентите - търговска гаранция* и ограничена гаранция на производителя**
 *   търговска гаранция - покрива всички производствени дефекти по отношение на използвани материали, изработка и функционалност. Нейната продължителност е 24 месеца;
 ** ограничена гаранция на производителя - тя се дава допълнително, като обикновено срокът на тази гаранция е с продължителност над 24 месеца, а разходите по нейното обслужване се поемат от клиента (Пр.Повреденото устройството се изпраща до производителя извън страната, и след отстраняване на дефект/повреда(или подмяна) се връща на клиента, който заплаща транспортните разходи, обслужващи тази гаранция.

Всички цени са в лева, с включено ДДС.

Как да направим заявка
За да направите заявка, е необходимо да се обадите по телефона или да изпратите запитване на електронната поща info@unicad.bg. След уточняване на подробности относно местонахождение, консуматори и продължителност наработа ще Ви бъде изготвен предварителен анализ и конкретна оферта. Цените, дадени в сайта, са за типови системи.

Телефони за поръчка: Telenor: 089 8887710; Vivacom: 02 9621928, 02 9623435


Надграждане на автономна PV система на стопански обект/ферма/хотел
7.80kWp ^ 10.0kW ^ 425Ah, 9 844.9kWh/yr
 
Използване - всекидневно, допълване с ел.енергия от мрежата или генератор
Оферта
2-2
Кратко описание:
Разширение / надграждане на съществуваща атономна PV система(оферта 2-1) - с допълване на енергия от мрежата. Цели:1.Подсигуряване на резервно захранване при отпадане на мрежата; 2. Реализиране на икономия на електроенергия през летните месеци/слънчевите дни. Консуматори:  нощно улично осветление, офис помещения, вътрешно осветление на жилищна/хотелска част, хладилници/фризери, видеонаблюдение, захранване на бойлер, доилен апарат, кафе машина, пералня, градинска косачка, прахосмукачка, алармена система, захранване на циркулационна и сондажна помпа, други.
Към инсталираните 15 броя  PV панели 265Wp, разположени върху скатен ламаринен покрив са добавени още 15 броя. .Инверторът от хибриден тип(4.2kW с вграден MPPT тракер) е заменен с 2 нови хибридни инвертора(2x 5kW с вграден MPPT тракер), работещи в паралел, и използващи общ акумулаторен блок 425Ah. Системата се допълва с електроенергия от генератор 5.5kW, включен в цената. Осигурен е отдалечен мониторинг. В цялостното изпълнение на обекта са заложени допълнително табла, защити, окабеляване и връзка със съществуващата електроинсталация.

ПОН ВТО СРЯ ЧЕТ ПЕТ СЪБ НЕД
Вид на постройката Ферма/хотел
Тип покрив / покритие Скатен -
ламарина
Инсталирана фотоволтаична
мощност
7.80kWp
Работно напрежение 48V
Алумулатори 425 Ah
Инвертор (чиста синусоида) 10kW (2x 5kW)
Годишен добив на
електроенергия
9 844.9 kWh


Местоположение:
 
Заложените параметри са за района на гр. Разлог, област Благоевград.
(За конкретен район в страната с друго слънцегреене/различни консуматори  ще имаме други параметри/възможни са промени на системата по желание на клиента (преизчисляване със специализиран софтуер).


Анализ и проектиране
Енергийна ефективност
 
 

Консуматори:

офис --> 2 912 kWh; апартаменти TV --> 128 kWh;
апартаменти-хладилник --> 2 891 kWh; циркулационна помпа 1.5kW --> 123 kWh;
апартаменти-осветление лято -->318kWh; кухня хотел --> 1 248 kWh;
апартаменти-осветление зима -->432 kWh; стопански сгради -->548 kWh
 

Параметри

Район/Стойност

Location: гр. Разлог
PV Output: 7,80kWp
Energy Produced by PV Array: 9 844,9kWh
Consumption Requirement:

8 477,1kWh

Consumption Covered by Solar Energy: 6 209,9kWh
Consumption Not Covered by System:
2 267,2kWh

Спецификация

бр.

Соларен фотоволтаичен панел  285Wp

15
Пети за битумен покрив, поцинковани ок
Алуминиев профил 6.3 м ок
Крепежни елементи за покривна конструкция, inox ок
Фотоволтаичен кабел Ф6 UV ок
MC4 накрайници - комплект ок
Табло(IP защита) с арестерна защита, DC държачи за предпазители, прекъсвачи ок
Междинно табло с DC предпазители ок
Соларен диспечер 3 в 1 – контролер MPPT 80A, инвертор 5kW (чиста синусоида) 2
Акумулаторна батерия 425Ah/48V -
Кабели, консумативи, заземления, други ok
Бензинов инверторен генератор 5.5kW 1
Система за мониторинг ok

иНадграждане на фотоволтаична система - доставка*, инсталиране и настройки на PV система - монтаж на покривна конструкция, панели, свързване на отделните компоненти, монтаж на табла и връзка/преработване на локална електроинсталация; монтаж на генератор; настройки, тестове; отдалечен мониторинг.то

1
17 447.00

(Цена в ЛВ
с вкл.ДДС)

Монтажът на PV системата с всички съпътстващи дейности се извършва обикновено за 4 последователни петък-съботи-недели в рамките на месец. Транспортните разходи за 4 посещения (разстояния до 120км от София) са включени в цената - всяко следващо посещение се заплаща допълнително (продължителност на всяко посещение - 2/3 дни, с осигурена от клиента нощувка. Транспорт до труднодостъпни райони.

Гаранцията на инсталирана от Уникад ЕООД система е 24 месеца - тя включва отдалечено следене за нормалното и функциониране, дистанционни промени на настройки или посещение на място при необходимост. В тази гаранция са включени до 2 безплатни посещения годишно.

Гаранция на компонентите - търговска гаранция* и ограничена гаранция на производителя**
 *   търговска гаранция - покрива всички производствени дефекти по отношение на използвани материали, изработка и функционалност. Нейната продължителност е 24 месеца;
 ** ограничена гаранция на производителя - тя се дава допълнително, като обикновено срокът на тази гаранция е с продължителност над 24 месеца, а разходите по нейното обслужване се поемат от клиента (Пр.Повреденото устройството се изпраща до производителя извън страната, и след отстраняване на дефект/повреда(или подмяна) се връща на клиента, който заплаща транспортните разходи, обслужващи тази гаранция.

Всички цени са в лева, с включено ДДС.

Как да направим заявка
За да направите заявка, е необходимо да се обадите по телефона или да изпратите запитване на електронната поща info@unicad.bg. След уточняване на подробности относно местонахождение, консуматори и продължителност наработа ще Ви бъде изготвен предварителен анализ и конкретна оферта. Цените, дадени в сайта, са за типови системи.

Телефони за поръчка: Telenor: 089 8887710; Vivacom: 02 9621928, 02 9623435


Фотоволтаична автономна трифазна система за медицински център
7.69kWp ^ 15.0kW ^ 1190Ah, 9 334.0kWh/yr
 
Използване - всекидневно, допълване с ел.енергия от генератор
Оферта
2-
3
Кратко описание:
Автономна трифазна PV система с допълване на енергия от генератор. Цели:1.Подсигуряване на захранване за ежедневни нужди; 2. Автоматично включване на генератора при намален капацитет на акумулаторният блок. Консуматори: офисни площи, операционни, манипулационни, сервизни помещения, отопление, перално помещение, други.
Инсталирани са 27 броя поликристални PV панели 285Wp, разположени върху плосък бетонен покрив. Инверторите са три, работещи трифазно, с обща комуникация и управление. Всеки инвертор е с вграден тракер 80А. Трите инвертора използват общ акумулаторен пакет от 1190
Ah. Осигурен е отдалечен мониторинг. В цялостното изпълнение на обекта са заложени допълнително табла, защити, окабеляване и връзка със съществуващата електроинсталация.

ПОН ВТО СРЯ ЧЕТ ПЕТ СЪБ НЕД
Вид на постройката Медицински
център
Тип покрив / покритие Бетонен,плосък
Инсталирана фотоволтаична
мощност
7.69kWp
Работно напрежение 48V
Алумулатори 1190 Ah
Инвертор (чиста синусоида) 15kW(3х 5kW)
Годишен добив на
електроенергия
9 334.0kWh


Местоположение:
 
Заложените параметри са за района на гр. Русе.
(За конкретен район в страната с друго слънцегреене/различни консуматори  ще имаме други параметри/възможни са промени на системата по желание на клиента (преизчисляване със специализиран софтуер).


Анализ и проектиране

Енергийна ефективност
 

Консуматори:

офис осветление --> 8 kWh; осветление в манипулационни, стационари,
тоалетни, кухня, коридори
--> 1 105 kWh
офис компютър --> 522 kWh; други помещения --> 414 kWh
офис принтер --> 125 kWh; зала за събития  --> 169 kWh
СОТ, камери --> 1 051 kWh; манипулационна 2 --> 248 kWh
манипулационна 1, хладилник --> 493 kWh съблекалня --> 56 kWh
стационар - климатик(AC) --> 800 kWh помпи котелно помещение --> 764 kWh
кухня(печка, котлони)--> 979 kWh сушилня --> 609 kWh
кухня(хладилник) --> 493 kWh перални --> 4 599.0 kWh
бойлер 1(80л) --> 740 kWh осветление операционна --> 587 kWh
кафе машина --> 470 kWh котел за отопление --> 403 kWh

Три броя хибридни инвертори, свързани трифазно и даващи сумарно 15kW мощност.

Проектиране и разположение на фотоволтаичните модули на покрива

Разположение в/у покрива на конструкция, PV панели. Акумулаторен блок и инвертори.


PV защитно табло, дизелов трифазен генератор 12kW

Параметри

Район/Стойност

Location: гр. Русе
PV Output: 7,69kWp
Energy Produced by PV Array: 9 334,0kWh
Consumption Requirement:

14 634,0kWh

Consumption Covered by Solar Energy: 7 207,7kWh
Consumption Not Covered by System:
7 426,8kWh

Спецификация

бр.

Соларен фотоволтаичен Q.Cells Poly 285Wp

27
Пети за битумен покрив, поцинковани ок
Конструкция ок
Крепежни елементи за покривна конструкция, inox ок
Фотоволтаичен кабел Ф6 UV ок
MC4 накрайници - комплект ок
Табла(IP защита) с арестерна защита, DC държачи за предпазители, прекъсвачи ок
Междинни табла ок
Хибридни инвертори с вградени MPPT тракери 80А с комуникационни китове 3
Акумулаторни батерии 1190Ah/48V+ стелаж; 1
Кабели, консумативи, заземления, други ок
Система за мониторинг и автоматика за управление на дизелов трифазен генератор 1

Инсталация - монтаж на покривна конструкция, панели, свързване на отделните компоненти, монтаж на табло и връзка към локална електроинсталация, настройки, тестове.

1
44 890.00

(Цена в ЛВ
с вкл.ДДС)

Монтажът на PV системата с всички съпътстващи дейности се извършва обикновено за 4 последователни петък-съботи-недели в рамките на месец. Транспортните разходи са включени в цената - всяко следващо посещение се заплаща допълнително (продължителност на всяко посещение - 3/5 дни, с осигурена от клиента нощувка. Транспорт до труднодостъпни райони.

Гаранцията на инсталирана от Уникад ЕООД система е 24 месеца - тя включва отдалечено следене за нормалното и функциониране, дистанционни промени на настройки или посещение на място при необходимост. В тази гаранция са включени до 2 безплатни посещения годишно.

Гаранция на компонентите - търговска гаранция* и ограничена гаранция на производителя**
 *   търговска гаранция - покрива всички производствени дефекти по отношение на използвани материали, изработка и функционалност. Нейната продължителност е 24 месеца;
 ** ограничена гаранция на производителя - тя се дава допълнително, като обикновено срокът на тази гаранция е с продължителност над 24 месеца, а разходите по нейното обслужване се поемат от клиента (Пр.Повреденото устройството се изпраща до производителя извън страната, и след отстраняване на дефект/повреда(или подмяна) се връща на клиента, който заплаща транспортните разходи, обслужващи тази гаранция.


 

  Home Up ПРОДУКТИ УСЛУГИ


Last modified: 02/01/23

www.unicad.bg © 2011 Уникад ЕООД. Всички права запазени.